Home » Blogi » Päätöksenteko ja muutoksen pelko

Päätöksenteko ja muutoksen pelko

Päätöksen tekeminen on osalle vaikeaa ja osalle vain päätös hetken harkinnan jälkeen. Päätös on helposti perusteltavissa kylmien faktojen, ”eurojen” perusteella. Tällöin voidaan niin johdolle kuin organisaation omistajataholle perustella palvelujen tarve. Kristallipallo-palvelullamme esitämme faktat ja muutoksen tarpeen numeroina/euroina. Keskustelujemme tullessa tarpeeseen muuttaa organisaation toimintamallia, prosesseja yleensä organisoitumiseen/työtehtäviin liittyviä muutoksia alkaa päätöksien tekeminen arveluttaa.

 • Miten selvitän asian, muutoksen organisaatiolleni – alaisilleni?
 • Miten pystyn avoimesti, uskottavasti kertomaan asian, ilman että perättömät juorut saavat tuulta siipien alla.
 • Miten saan organisaation ymmärtämään muutoksen tarpeen ja muuttamaan toimintatapaansa uudella tavalle toimia hankintojen ympärillä?

Ymmärrämme kokemuksesta miten vaikeaa muutoksen johtaminen ja uusien toimintatapojen vieminen on organisaatiokulttuuriin. Siksi haluamme tarjota osaamistamme myös muutosjohtamiseen. Tässä uskomme dialogin ja avoimuuden olevan avainroolissa. Olemme tarvittaessa mukana kertomassa toiminnastamme ja roolistamme organisaatiossanne. Vastaamassa mihin tahansa kysymyksiin, myös niihin muutoksen pelosta johtuviin kysymyksiin (miten tämä vaikuttaa minun työtehtäviin).

Epäsuorien hankintojen organisoitumisen (ulkoistamisen) vaikutukset kohdeorganisaatiossa

Olipa kyseessä pieni tai iso muutos, sen vaikutus aiheuttaa väistämättä tunnereaktioita muutosta vastaan, pienessä tai suuressa joukossa ihmisiä. Asian sivussa olevalla henkilöstölle tieto uudesta toiminnan muutoksesta aiheuttaa monta kysymystä (miten tämä vaikuttaa minuun, minuun ja minuun).

Sana ulkoistaminen jo sinänsä kalskahtaa korvaan ja nostaa monella ihokarvat pystyyn. Ollaanko tässä ulkoistamassa minua ulos organisaatiosta? Henkilöstöllekin tämä antaa sykähdyttävän aivoimpulssin takaraivoon – taasko YT:t tai työtehtävät vaihtuvat. Miten tämä lisää minun työtaakkaani?

Ulkoistaminen yleisesti tarkoittaa jonkin toiminnon tai osan siirtämistä ulkopuoliselle yritykselle, ostettavaksi alihankinnaksi. Ulkoistaminen on varsin suuri muutos organisaatiossa ja sitä varten on syytä tehdä monta asiaa lähtien ulkoistamisstrategiasta aina riskikartoituksia myöten.

Vaikka asia hieman pelottaa tai ainakin arveluttaa ja herättää moninaisia kysymyksiä, niin hypätään kuitenkin ajatukseen lähteä organisoimaan hankintoja ulkoisen toimijan kanssa. Tässä yhteydessä tarkoitetaan ulkoista toimijaa, joka tarjoaa hankintojen organisointia joustavan ja kustannustehokkaan palvelun muodossa. Palvelu on joustava, organisaatiokohtaisia tarpeita vastaava ja keskeytettävissä haluttaessa.

Aivan, kaikki kuulostaa hyvältä. Palvelu vastaa tarpeitamme ja kannattavuus paranee palvelun myötä. Ja mikä parasta, palvelu kustannetaan saavutettavilla säästöeuroilla.

Muutoksen pelko

Mutta, kuitenkin jokin hankaa vastaan. Muutoksen pelko ja sanoisimmeko ennakkopelot, jotka uuden toimintamallin myötä ovat täysin luonnollisia tuntemuksia. Kuinka näitä voidaan käsitellä ja lieventää? Pelon tunteen aiheuttajat tulee tunnistaa.

Näkemyksemme mukaan syntyviä ennakkopelkoja aiheuttavia asioita ovat:

 • Pelko kontrollin karkaamisesta
 • Johdolle muutoksesta aiheutuva työmäärä
  • Muutoksen vaatima viestintä ja resursointi
  • Jalkautus omaan organisaatioon
 • Henkilöstölle aiheutuva pelko (mitä tämä tarkoittaa minulle ja minun työtehtäville?)
  • Saattaa näkyä tehottomuutena, sairastumisina ja poissaoloina pitkittyessään
  • Ilmanpiirin heikentymisenä
  • Johdon luottamuksen heikentymisenä
  • Yhteenottoina muutosta vievien ja vastustavien välillä
  • Johdon korville kantautuvina valituksina, toiminnan tehottomuutena ja negatiivisena käyttäytymisenä

Kun nämä tunnistetaan, voidaan myös asialle tehdä jotakin. Ei tietenkään kaikkea pelkoa voi täysin poistaa, mutta ainakin hälventää.

Pelko kontrollin karkaamisesta pelottaa näkemyksemme mukaan eniten keskijohtoa.
Hankintapalvelu toimii täysin johdon päätösvallan alla ja on täysin keskeytettävissä tilanteessa kuin tilanteessa.

Johdolla muutoksesta aiheutuva työmäärä, joka ei tietenkään hoidu sormia näpsäyttämällä, mutta et ole päättäjänä yksin.
Hankintapalvelu tukee johtoa muutoksen läpiviennissä ja viestinnässä. Ilman tietoa ja ymmärrystä, toimintatapaa – muutosta on vaikeata jalkauttaa. Tarpeen mukaan liiketoiminnan avainhenkilöt saavat tukea ymmärryksen saavuttamiseksi hankintakoulutuksen muodossa.
Henkilöstölle aiheutuva pelko liittyy vahvasti edelliseen kohtaan, siksi oikeiden henkilöiden osallistaminen muutokseen ja avoimiin keskusteluihin on avainroolissa.

Miksi teemme Kristallipallo-analyysin ennen päätöstä ryhtymisestä hommiin (Hankinnat Haltuun -palveluun)?

Teemme Kristallipallo-analyysin aina ennen päätöstä jatkosta. Haluamme olla toisenlainen ”konsulttiyritys” kustannusten säästäjä. Emme halua vaan laskuttaa laskuttamisen ilosta ja pyrkimyksestä päästä rikastumaan pikavoitoilla. Me haluamme olla pitkäaikainen ja joustava – luotettava kumppanisi. Teemme Kristallipallo-analyysin, jotta varmistumme siitä, että varmasti voimme palvella teitä parhaalla mahdollisella tavalla ja tuottaa teille kustannussäästöjä. Kohtaamme paljon asiakkaita, jotka vahvasti uskovat, että eivät tarvitse palveluitamme. Heidän asiat ovat kunnossa ja toimintaa ei tarvitse kehittää. Näin toki voi olla, mutta hyvin monessa tapauksessa kaikkea toiminnan kehittämisestä saavutettavaa säästöä ei vielä ole saavutettu. Kristallipallo-analyysillä varmistamme, että onko vielä jotain tehtävissä vai ollaanko jopa tilanteessa, että olemme löytäneet jopa kultasuonen? Joka tapauksessa päätöstä jatkosta ei tehdä ennen kuin yhdessä olemme vakuuttuneita organisaationne säästöpotentiaalista epäsuorien hankintojen osalta. Ennen muutokseen/toimintaan lähtemistä otamme huomioon sen muutoksessa kaikkein tärkeimmän – elikkä henkilöstön. Silloin toiminta on meille kaikille osapuolille tuottavinta ja tyydyttävintä.

Jos jokin epäilyttää, niin keskustellaan lisää.

Tenderit tiimi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *