Home » Blogi » Mitä luottamus tuo mukanaan…

Onnistumisia lisää tarjolla.

Mitä luottamus tuo mukanaan…

Luottamus luo pohjan.
Luottamus luo pohjan…

Toimittaja – asiakassuhteessa on aina vähintään kaksi osapuolta ymmärtämässä toista ja toisen tarpeita. Uskon ja toivon että kaikkien ”suhteiden” lähtökohtana on luoda luottamus osapuolten välille. Esimerkiksi parisuhteessa on kaiken keskiössä luottamus. Rakkauttakaan ei ole tai sitä on vaikea osoittaa, jos ei ole luottamusta. Mitä luottamuksen pettämisestä syntyy – riitoja, suuria tunteita ja sanoja joita ei olisi pitänyt sanoa ääneen.

Bisnesmaailmassa on selvää, kun toimitaan rahan kanssa – joka tunnetusti aiheuttaa eniten tunteita ja tuntemuksia niin on hyvä olla tarkka ja selkeä siitä mitä sovitaan. Suositeltavaa on, että kaikki lupaukset ja sopimukset merkitään mustaa valkoisella. Tämä ei ole epäluottamuslause vaan yhteisen liiton ”avioehto” kuinka toimitaan. Tämä on enemminkin sinetti luottamuksesta, periaatteista ja yhdessä sovituista toimintatavoista – lupausten, sopimuksen kohteiden realisoimisesta.

Tarvittaisiinko sopimuksia, jos olisi täydellinen luottamus olemassa osapuolten kesken? Ihmisistä kun puhutaan, niin inhimillisyys tulee mukaan kuvioon ja silloin sisarrakkauskin saattaa olla liian väljähtynyt voima pitämään kiinni sopimuksista tai erityisesti päästä niihin.

En halua kääntää asiaa negatiiviseksi vaan tuoda esille positiivisen puolen, kun luottamusta syntyy, niin kaikki on mahdollista. Kun luottamus on mukana, niin vaikeistakin asioista tulee helppoja, jotka jotakuinkin tanssahdellen etenevät lähes itsessään. Toki asiat vaativat paljon työtä, mutta kun luottamus on mukana, se on tehokas voitelija kitkapinnoilla helpottamaan ja viemään asioita eteenpäin – maaliin.

Näin kävi myös meidän Hankinnat Haltuun pilotti- ja referenssiprojektissa. Aikaa ja resursseja vei luoda luottamus ja saada sopimus – sinetti aikaan yhteisestä päämäärästä ja tavoitteesta. Matkan alussa vuori vaikutti lähes mahdottomalta ylittää. Mukaan matkalle saimme tiimin, kumppanin joiden välillä oli ja on edelleen luottamus.

“Luottamuksen avulla tapahtui ihmeitä, joista olemme hyvin ylpeitä”.

Miten pääsimme päämäärään ja mitä matkallamme opimme.

Haasta osapuolet aitoon vuorovaikutukseen

Luo tavoitteet vasta kun olet varma, että osapuolilla on avoimeen vuorovaikutukseen pohjautuva ymmärrys – luottamus päämäärästä. Rohkene haastaa toista osapuolta ja vaadi täydellistä läpinäkyvyyttä asioille ja tapahtumille. Vain silloin voit olla varma, että luottamus on vahvalla ja vakaalla pohjalla. Vaadi osapuolelta yhtä paljon, kuin itse olet valmis antamaan. Haastamisessa on hyvä pitää pilke silmäkulmassa ja tarvittaessa antaa tilaa ja aikaa. Tunnistaa tunnetiloja ja toisen valmiutta, resursseja vastata haasteeseen.  Haastamalla kehittymiseen ja kehitykseen kehityt myös itse matkalla mukana.

Pyydä vain sitä mitä itse olisit valmis tekemään

Rohkene pyytää, vaikka se tuntuisikin suurelta. Edellytä asioita tapahtuvaksi, mutta varmista että itse toimit vastavuoroisesti esimerkillisesti. Aseta tavoitteet itsellesi, työlle ja osapuolelle. Asettaessasi tavoitteet tarpeeksi korkealle, varmistat asiat näkyvämmäksi myös toiselle osapuolelle. Kerro tavoitteistasi suureen ääneen ja kirjoita ne ehdottomasti ylös vaikka paperille, tällöin et pääse niitä karkuun vaikka välillä vähän heikottaisikin. Varmista itsesi henkinen kasvu tavoitteittesi kasvun mukana, näin olet vahvempi ja viisaampi tulevaisuudessa.

Varmista että teet sen minkä lupaat

Varmistamalle sen että teet sen minkä lupaat, teet myös itsellesi helpoksi pyytää suorittamatonta suoritettavaksi. Luottamus ruokkii luottamusta ja siitä kasvaa suurempi, kalliimpi yhteinen aarre menettää.

Mistä tiedän, että olen antanut kaikkeni organisaation kehittämiselle ja hankintatoiminnan haltuun ottamiselle? Silloin, kun jäljellä ei ole yhtään laskua tai tiedostoa minkä avulla voisin selvittää, löytää parhaimman toista osapuolta tyydyttävää vastausta tai lopputulosta. Siitä, kun olen hakannut päätäni niin pitkään seinään ja varmistunut että seinä ei siitä siirry ja lopputulos parane, vaikka mitä sille tekisin.

Kaikessa ei ole pelkästään kyse rahasta, vaan mahdollisuudesta kasvaa ihmisenä, asiantuntijana ja luoda vakaa perusta uudelle tulevaisuudelle tehdä asioita yhdessä…

Ollaan yhteydessä ja tehdään kannattava ja erityisesti luotettava tulevaisuus yhdessä.

To be continued…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *