Home » Blogi » Miksi hankintatoimi herättää intohimoja ?

Miksi hankintatoimi herättää intohimoja ?

Hankintatoimi on merkillinen tunteiden laajaa kirjoa aiheuttava ala. Vielä tänäkin päivänä hankinnat ovat monen yrityksen niitä viimeisiä ja vähäisimpiä kiinnostuksen kohteita. Toisin sanoin niitä välttämättömän ikäviä tukitoimintoja, joita hoidetaan omien tehtävien ohella, kun kaikki muut tärkeämmät työt on hoidettu ensin alta pois.  Kuulostaa siis kovin tylsältä hommalta – jopa yhdentekeviltä.

Kuvitellaanpa tilanne, että jollain yrityksen työntekijällä syttyykin oivallus, että hankinnat ovat itse asiassa yksi suurimpia yrityksen kuluvirtoja ja asialle päätetään tehdä jotain. Joko palkkaamalla uusia hankintaresursseja tai ostamalla asiantuntijapalveluja ulkopuolelta.  Mitäs sitten tapahtuu? Yhtäkkiä kyseinen, viimeisen periferian hankintatoimi onkin yritykselle supertärkeä, josta pidetään omin voimin kiinni seuraavilla väitteillä:

  • meillä on hommat hanskassa, me olemme tehneet näin jo vuosikymmeniä ja hyvin menee
  • emme tarvitse mitään kirjallisia sopimuksia, meillä on luottotoimittajat joiden sanaan voi luottaa
  • ostohintamme on vingutetty viimeisen päälle, meidän Matti ja Maija osaavat homman
  • ei tähän tarvita mitään lisäresursseja, kun hommat hoituvat nykytavalla
  • hankintajärjestelmät luovat turhaa byrokratiaa ja vapaus tehdä omia ratkaisuja poistuu
    ja niin edelleen.

Tämän päivän hankintatoimi on laaja tieteenala, joka ei ole ihan nopeasti taputeltu. Tehokkaan ja tuloksellisen hankintatoimen rakentaminen on sitkeätä ja pitkäjänteistä työtä, joka alkaa usein nollapisteestä. Avainsanoja ovat Tiedostaminen sekä Tarve ja Halu Muutokseen.

Intohimo on yleensä hyvä asia ja elämää eteenpäin vievä voima, mutta toisaalta kaksiteräinen miekka. Parhaimmillaan sen avulla mahdollistetaan suuria muutoksia sitoutuneesti, mutta yhtä lailla intohimolla pidetään kiinni vanhasta jossa ei ole tilaa uudelle – tyyliin Näin on tehty aina ennenkin. Jos kuitenkin halutaan muutosten tuulten puhaltavan omassa hankintatoimessa, kannattaa vakavasti harkita joko oman hankintaorganisaation reipasta perustamista tai turvautua valmiin asiantuntijaorganisaation apuun.

Mikä olisi Sinun valintasi muutostilanteessa – tehdä itse vai ostaa ulkoistettuja asiantuntijapalveluita? Käytännössä siis kasvattaa siemenestä vai ostaa valmis verso.

Merja Riimukallio

KTM

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *