Etusivu » Blogi » Kyseenalaistajat vaivana vai kehityksen moottorina

Kyseenalaistajat vaivana vai kehityksen moottorina

Kyseenalaistajat vaivana vai kehityksen moottorina

Kyseenalaistajat, keitä nämä ovat? Useimmille meistä saattaa olla verkkokalvolle tallentuneena mielikuvana ne henkilöt, jotka ovat ensimmäisenä käsi ojossa haluamassa puheenvuoroa johdon informoidessa uusista linjauksista tai ovat muuten palavereissa se kaveri kelle ei kannattaisi antaa suunvuoroa, kun hänen mielestään asiat eivät ole hyvin tai asiat pitäisi hänen mielestään hoitaa näin, ylipäätään hän tuntuu haluavan muutosta nykyisiin asioihin.

Kyseenalaistajat koetaan useimmiten negatiivisiksi tai jopa vaikeiksi persooniksi, mikä osaltaan saattaa olla tottakin, etenkin kyseenalaistajan turhautumispisteen saavuttaessa kriittisen pisteen vuosien vieriessä hänen mielestään tyhjäkäynnillä, jolloin käytös saattaa muuttua epäasiallisempaan suuntaan.

On kuitenkin hyväksyttävä ja ymmärrettävä, että olemme kaikki erilaisia, joten persoonien sullominen tiettyyn muottiin ei ole mahdollista eikä järkevää. Sitä oleellisempaa ja tärkeämpää olisi oppia suhtautumaan erilaisiin ihmisiin eri lailla ja miettiä kuinka hyödyntää paremmin kunkin persoonan vahvuuksia organisaatiossa.

Vaikka siis kyseenalaistajat koetaan negatiivisviritteisinä henkilöinä, on heissä valtava potentiaali asioiden innovoijina toiminnan kehittämiseksi. Jokainen meistä voi varmasti tunnustaa, että sitä helposti saattaa kangistua tuttuihin kaavoihin ja työtapoihin itse kukin.

”Näinhän me ollaan aina tehty.”

 Jossain vaiheessa ajan edetessä, omaa ajatusmaailmaa voi olla enää vaikea lähteä muuttamaan. Ja vielä kun tuttu ja turvallinen rutiini tuntuu niin kovin mukavalta kuin kuuma kaakao pakkassäässä. Tutut tulosmittarit näyttävät hyvältä vuodesta toiseen, mikäpäs siinä sitten ollessa. Mutta auta armias, kun mittarit kääntyvät ylösalaisin ja hikikarpalot nousevat otsalle työtahtia kiristäessä myynninnousun toiveissa. Mikä siinä enää auttaa, kun nykyiset toimintamallit eikä kiristynyt työtahtikaan enää kanna liiketoimintaa.

Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä.

Tilanne vaatii muutosta, tarvitaan joku kertomaan mitä pitäisi tehdä. Soitetaan konsultti eli ikävä kyseenalaistaja paikan päälle. Hän ottaa olkapäistä kiinni ja ravistaa kysymyksillään ja ehdotuksillaan saaden johdon ajatuksenjuoksun taas liikkeelle. Ei ole mitään hävettävää, että tarvitaan ulkopuolisia silmiä avuksi, vaan tämähän selkeä osoitus johdon avarakatseisuudesta ja kyvystä hakea uusia ajatuksia muualta esim. yrityksen kannattavuuden muuttamiseksi, toiminnan kehittämiseksi, erottautuakseen kilpailijoista tai parhaimmillaan nahan uudelleen luomiseksi. Kyseenalaistajan voi nähdä myös johdon puolesta eri toimialoja benchmarkkausta tekevänä henkilönä, joka tuo näkemiään parhaita käytäntöjä muilta toimialoilta synnyttääkseen vähintäänkin vilkasta keskustelua johtoryhmässä.

Mitä mieltä sinä olet kyseenalaistajista, yrityksen sisäisistä tai ulkopuolisista?

Kehitysterveisin,

Tenderit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *