Home » Blogi » Back to basics

back to basics tender hankinnat haltuun

Back to basics

Voisin väittää olevani hankintatoimen täydellisesti, läpikotaisin osaava huippuammattilainen. Jos näin tekisin ja väittäisin, niin valehtelisin sinulle. Olen hankintatoimen ihmeelliseen maailmaan perehtynyt ja opiskelen loppuelämäni tullakseni asiantuntijaksi. En tarvitse sitä todistaakseni tohtorin tutkintoa tai hienoja sertifikaatteja, vaan nyt ja tulevaisuudessa opin sitä lisää käytännön tekemisen ja oppimisen kautta.

Tutkintojen välissä on hyvä päivittää välillä myös käytännön osaamista

Yli 12-vuoden autoalakokemuksen jälkeen ja muutaman tutkinnon sen aikana suoritettuani, voisin väittää tuntevani keskivertoa paremmin autoalan liiketoiminta- ja johtamismallia. Hankintatoimien ymmärryksen ja kokemuksen sekä autoalan pitkällisen työkokemuksen avulla pystyn tunnistamaan autoalan organisaation osaamisen tason hankintatoimen saralla. On siihen minulla analyysivälineet, jolla todistaa se myös sinulle.

Voisin väittää, että korkealla organisaatiorakenteessa Excelillä johtaneet entiset autoalan johtajat ja nykyiset kustannussäästäjät varmasti osaavat osoittaa numeroilla säästökohteita. Miten kuitenkaan onnistuu käytännön tekemiseen kannanottaminen ja erityisesti osaaminen.

Elinikäinen oppiminen edellyttää niin kouluttautumista ja työkokemusta samassa suhteessa

Mitä tulee elinikäiseen oppimiseen niin hankintatoimien käytännönläheinen ja työelämään linkittyvät tutkinnot ja pitkäaikainen työkokemus antavat varmasti minun tapauksessa parhaat valmiudet lähteä kehittämään juuri teidän organisaation hankintatoimintoa. Voin toki kertoa ammattijargonia, hienoja teoriamalleja ja viitata ”ystäväsuhteisiin” professorien kanssa, mutta miten se kuitenkaan vaikuttaisi mitenkään käytännön osaamiseen ja sen ohjaamiseen.

Voisin väittää, että jotain kehitettävää on myös valtakunnallisessa koulutusjärjestelmässä

Koulutusjärjestelmämme tuottaa jatkuvalla syötöllä ylipäteviä teoreetikkoja ja kirjanoppineita työelämään. Työelämässä nämä johtajan paikkoja täyttävät muodollisesti pätevät pelkäävät juuri eniten käytännönläheisiä ja työelämän osaamiseen peilaavia konsultintekeleitä. Muodollinen pätevyys ei varmastikaan riitä tohtorin tutkintoja vaativille organisaatioille, mutta siellä missä sitä kehittämistä ja uusia käytännönläheisiä teoriamalleja tarvittaisiin, ei ymmärretä tätä kieltä. Juuri se kehitettävän omaa työtä ja tekemistä tunteva hankintatoimien kehittäjä tuntuu varmasti läheisemmältä, kun tiukkaan solmioon kuristettu ja hiusgeelillä sliipattu ulkomaista kieltä puhuva ”avaruusolio” jostain tuntemattomasta.

Ymmärrän että hienot korulauseet ja tutkintovaatimukset yrityksien sivulla vaikuttavat hienolta. Jos ollaan aikuisen oikeasti kehittämässä työntekijäportaan tekemistä, niin taitaa siinä toimialan pitkällinen työkokemus ja käytännönläheinen tutkinto viedä ainakin sen koulutettavan silmissä voiton.

Toivottavasti päätöksiä tekevät viisaat ja kirjanoppineet kaikessa viisaudessaan ymmärtävät, että heitä itseään tässä ei pelkästään olla kouluttamassa vaan näitä heidän rakkaita työläisiään. Näitä mainittuja johtajia varten on varmasti maamme täynnä toinen toistaan hienompia teoriaviittauksia tarjoavia taitajia, mutta miten suu pannaan, kun eteen asettuu kiroileva autoasentaja tai kovia kokenut huoltopäällikkö kaikessa käytännön osaamisessaan?

Back to Basics

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *