Etusivu » Blogi » Askel parempaan kannattavuuteen

Askel parempaan kannattavuuteen

Askel kerrallaan kohti kehittymistä ja kasvamista. Niin ihmisen kuin yrityksenkin kasvaminen tarkoittaa aina uuden askeleen ottamista kehittymisen ja kasvamisen varmistamiseksi.

Liiketoiminnan kannattavuuden johtamisen näkökulmasta, voidaan yritystoiminnan kannattavuuden kasvu nähdä uusien liiketoiminnan osa-alueiden tunnistamisen kautta. Poistuttaessa siitä myyntiorientoituneesta yritystoiminnan johtamisesta, on ensimmäisten askelien ottaminen uudelle osaamisen alueelle varmasti työlästä.

Peilatessa asiaa yksittäisen liiketoiminnasta vastuussa olevan henkilön tekemiseen, niin kaikilla tämä laaja-alaisten näkemysten hakeminen voidaan kokea liian suurena askeleena, jopa riskinä liiketoiminnalle/omalle johtajuudelle. Yritys voi jäädä kehityksessään ja kannattavuuden kasvamisessa paikoilleen johtajansa urautumisen vuoksi tai vaikkapa muiden arvojen ohjatessa elämää vahvemmin organisaation kehittämiseltä. Jossain tapauksissa johto tai johtaja voi olla yrityksen kannattavuuden ja kehittymisen esteenä. Ovatko päätöksesi aina yrityksen edun mukaisia vai väistöliike pois epämukavuusalueelta?

Mitä pidempään kehityksen polulta on astuttu ohi, sitä vaikeampaa on palata siihen takaisin. Eteenpäin ja aina vain korkeammalle asiantuntijuuden tiellä päästäessä, helpottuu liiketoiminnan johtaminen isommassa helikopteri-perspektiivissä. Kyvykkyyksien tunnistaminen ja varsinkin niiden kasvattaminen organisaatiossa, kasvattavat uusia ja vahvoja organisaation liiketoiminnan johtajia. Näiden uusia näkökulmia sisäistävien liiketoiminnan johtajien taidot ja kyvykkyydet varmistavat organisaatioiden elinehdot, myös tulevaisuudessa. Kyvykkyyksien tunnistamisen esteitä ovat monet asiat, joista muutamia mainittakoon: persoonalliset taipumukset, kouluttautuminen, lähimmät esimiehet ja työpaikan kulttuuri, ja monet ja monet muut seikat, joihin ei välttämättä voi vaikuttaa.

Mutta mitä tulee hankintatoimeen eli ulkoisten resurssien johtamiseen.

  • ”Nyt en ymmärrä yhtään mistä sinä oikein puhut”
  • ”Kyllähän me ostaa osataan”
  • ”Luuletsä et sä voit tulla meitä opettamaan tekemään asiat paremmin, kun ollaan tehty tätä jo 30 vuotta”
  • ”Joo me ollaan kilpailutettu tätä ja tota”
  • ”Meillä on kaikki hyvin, ei ole tarvetta”

Niin, peruskäsitteiden kohdalla ollaan hyvin täysin eri planeetoilla eri ymmärrystason omaavien kesken. Varmasti oma syy on itse asian myyjäpuolellakin, ettei osata kaikissa tapauksissa viedä asiaa riittävän kohderyhmää vastaavalle ymmärrystasolle.

Itse en lähtisi kenellekään väittämään vastaan asiassa, mikä ei välttämättä ole täysin vesiselvää sinulle itsellesi. Varsinkin jos toinen tarjoaa auttavaa kättä – uudenlaista näkökulmaa asioihin sinua auttaaksesi. Aina pitäisi olla aikaa kuunnella puoli tuntia uusia ajatuksia. Asiat voidaan aina tehdä paremmin.

Omaan ajatusmaailmaan sopii hyvin sana ”asiantuntija”, ei ”kaiken asioiden asiantuntija”. Tendereiden tapauksessa hankinta-asiantuntija.

Mitä tulee hankintatoimeen, tämä on hyvin paljon muutakin kuin kilpailuttamista. Anna meidän tulla kertomaan puolessa tunnissa, miksi hankintatoimen oppeja kannattaa ajaa organisaatioon sisään. Ei haittaa, vaikka teillä ei olisi mitään käsitystä hankintatoimesta, sitä varten me olemme.

Ota askel parempaan kannattavuuteen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *